Quick Detailer – sve što trebate znati.

Quick Detailer je poseban proizvod koji se koristi kako bi se postojeći sloj voska na vozilu “osvježio” kada počne pokazivati znakove habanja nakon nekoliko tjedana. Quick Detailer često se naziva QD.

Postoje nekoliko vrsta Quick Detailera, iako nisu službeno kategorizirane. Glavne razlike koje možete primijetiti su: Quick Detailer koji može djelovati samostalno, Quick Detailer koji radi samo na postojećem sloju voska, Quick Detailer koji dobro funkcionira s voskom i sealantom, Quick Detailer koji se može koristiti i kao sredstvo za čišćenje glinom. Moguće je da jedan proizvod spada u više kategorija. Gotovo svaki Quick Detailer također se može koristiti kao “završna inspekcija”. Uklanja otiske prstiju nakon pranja/poliranja vozila i sigurno uklanja prašinu nakon što je vozilo dugo vremena parkirano na zaštićenom području.

Kako radi? Quick Detailer djeluje tako da ostavlja vrlo tanki sloj voska i/ili polimera na vrhu postojećeg sloja. Taj sloj može se povezati s donjim slojem voska ili sealanta ili može ostati na vrhu. U većini slučajeva, Quick Detailer se raspršuje na mikrofiber ručnik, a zatim se ravnomjerno nanosi po površini. Nakon određenog vremena (može biti kratko ili dugo), Quick Detailer se briše ili polira. Neke Quick Detailere se mogu nanositi na mokru površinu, što ih malo razrjeđuje, razbija površinsku napetost vode i može pomoći pri sušenju. Druge se nanose na suhu površinu. Postoje korisnici koji preferiraju izravno prskanje Quick Detailera na površinu, međutim, to se rijetko preporučuje jer bi Quick Detailer mogao doći na teško dostupna mjesta s mikrofiber ručnikom. To bi moglo rezultirati sušenjem i ostavljanjem tragova osušenog Quick Detailera.

Ukratko, Quick Detailer je svestran i praktičan proizvod koji pruža brz i učinkovit način za poboljšanje performansi i izgleda postojećeg sloja voska na površini vozila. S jednostavnom primjenom i sposobnošću poboljšanja sjaja i zaštite, Quick Detailer je vrijedan dodatak svakoj rutini održavanja automobila.

Razrjeđivanje i koncentracija Ne postoji strogo pravilo kada je u pitanju razrjeđivanje proizvoda za brzi detaljni tretman. Neke tvrtke nude gotove proizvode koji su već razrijeđeni, dok druge prodaju koncentrate koji se moraju razrijediti prije upotrebe. U određenim slučajevima, proizvođači mogu pružiti specifične omjere razrjeđivanja za korištenje proizvoda kao brzi detaljni tretman ili kao sredstvo za čišćenje glinom. Prilikom razrjeđivanja proizvoda, preporučuje se upotreba demineralizirane vode koja ne sadrži minerale i druge tvari. Time se smanjuje rizik od stvaranja tragova ili mrlja od vode prilikom sušenja proizvoda.

Nedostaci brzih detaljnih tretmana Kada je automobil zaštićen slojem voska ili sealanta, važno je pratiti njegovu učinkovitost. Brzi detaljni tretmani ponekad mogu izazvati zabunu jer privremeno poboljšavaju perlanje i otjecanje vode, uglavnom zbog interakcije brzog detaljnog tretmana s vodom, a ne zbog zaštitnog sloja ispod njega. Kao rezultat toga, površina može pokazivati dobro ponašanje vode dok je donji zaštitni sloj istrošen i treba ga zamijeniti.

Poboljšanje zaštite Mnogi korisnici i proizvođači spominju “poboljšanje” sloja voska, ali ta ideja se temelji na drugom principu. Vosak je sloj koji se žrtvuje i vremenom postaje prljav, te zahtijeva zamjenu kada izgubi svoju učinkovitost. Kada koristite brzi detaljni tretman, tanak sloj voska i/ili polimera nanosi se na vrh postojećeg zaštitnog sloja. U nekim slučajevima, sastojci brzog detaljnog tretmana mogu se povezati s površinom, poboljšavajući njegovu učinkovitost. Međutim, u većini slučajeva, brzi detaljni tretman samo ostaje na vrhu postojećeg sloja. Iako privremeno poboljšava ponašanje vode, ne obnavlja donji sloj voska.