Zašto Volkswageni imaju sjedala u kockastom uzorku?

Izvinjavam se unapred zbog gramatičkih grešaka, ja sam iz Poljske i koristim prevodilac 😉

image credits: VW newsroom

“Škotska karirana”, loptičasta ručica menjača – klasični znakovi prve generacije Volkswagena Golfa GTI i kasnijih generacija, modela marke iz Wolfsburga. Ove ikonične elemente osmislio je dizajner enterijera Gunhild Liljequist, koja je tri decenije radila u Volkswagenu.

Liljequist je zaposlena 1964. godine u dobi od 28 godina. Imala je iskustva u oslikavanju porcelana i … projektovanju kutija za slatkiše 🙂 Radila je u odjelu boja i tkanina u Volkswagenu, gdje se bavila između ostalog bojama unutrašnjosti, galanterijom i nijansama lakova.

Kada je Volkswagen pripremao prvi GTI za proizvodnju 1976. godine, što je bilo prije 47 godina, Liljequist je bila zadužena za davanje sportskijeg karaktera enterijera vozila. Dodala je dva upečatljiva elementa: “Škotska karirana” i loptičastu ručicu menjača u obliku golfske loptice.

image credits: VW newsroom

“Crna boja je bila sportska, ali željela sam i boje i kvalitetu” – rekla je Liljequist. “Crpila sam mnogo inspiracije iz svojih putovanja u Veliku Britaniju i uvijek su mi se svidjele visokokvalitetne karirane tkanine… možete reći da u GTI-u postoji element britanskog sportskog stila”.

Loptičasta ručica menjača u obliku golfske loptice bila je spontani predlog. “Jednostavno sam izrazila svoje asocijacije povezane sa sportom i golfom naglas: ‘Šta kažete na loptičastu ručicu menjača u obliku golfske loptice?'” Spajajući dva elementa koji se izvode iz iste ideje – teško je pogriješiti.

Znanje njemačkog konzervativizma – nije čudo da su ideje Liljequista nailazile na određeni otpor od strane tvrtke. Možda zbog njihove “kreativnosti”, “razvedenosti” i “drugosti”. Tko god je bio u Wolfsburgu, neće imati problema s zamisliti kako je to mjesto izgledalo sedamdesetih godina… Međutim, viši zaposlenici su se na kraju uvjerili i ova dva elementa su danas jedni od najprepoznatljivijih obilježja viših verzija Golfa te u slučaju škotske karirane cijele palete VAG-a – u biti ovaj se element pojavljuje u gotovo svakom vozilu Volkswagen grupe – Audi, Porsche, pa čak i u Škodi i Seatu.

image credits: VW newsroom

Liljequist je umirovljena 1991. godine, ali njezine ideje se i dalje koriste u vozilima Volkswagen. Karirane uzorke na sjedalima i kuglicu za ručicu mjenjača u obliku golfske loptice smatraju se jednim od najprepoznatljivijih obilježja svake generacije Golfa GTI-a. Ovo je zanimljiv primjer kako mali detalj može personalizirati cijeli projekt te postaviti nove trendove u automobilskoj industriji.

PS: Ako se kao i ja zanimate općenito automobilima, provjerite naše plakate 🙂

https://shop.generally64.net/product-category/generally64arcadeside/